ŻYWIENIE ODGRYWA WAŻNĄ ROLĘ W LECZENIU  WIELU CHORÓB.  

Zmiana nawyków żywieniowych wspomaga leczenie objawowe i może przyczynić się
do złagodzenia przebiegu choroby. Warunkiem wyjściowym zdrowia jest utrzymanie prawidłowej masy ciała. Dzięki wprowadzeniu odpowiedniej dietoterapii pomagamy zredukować zbędne kilogramy. W celu wprowadzenia zdrowych nawyków żywieniowych proponujemy Państwu opiekę dietetyczną. Pomagamy również osobom przed zabiegami chirurgicznymi, zmagającymi się z nadmierną masą ciała.

 

SPECJALIZUJEMY SIĘ W:

  • Dietoterapii nadwagi i otyłości
  • Dietoterapii niedowagi i niedożywienia
  • Żywieniu w stanach chorobowych (m.in. hipercholesterolemia, miażdżyca, nadciśnienie tętnicze, cukrzyca typu 2, insulinooporność, PCOS, nadczynność tarczycy, niedoczynność tarczycy, choroba Hashimoto, RZS, łuszczyca, celiakia, choroba Leśniowskiego-Crohna, wrzodziejące zapalenie jelita grubego, IBS, dna moczanowa, kamica nerkowa, niewydolność nerek, ciężkie migreny, osteoporoza, depresja, zespół przewlekłego zmęczenia)
  • Żywieniu kobiet w ciąży i tych, które się do niej przygotowują
  • Żywieniu dzieci i młodzieży
  • Żywieniu w nietolerancjach i alergiach pokarmowych
  • Racjonalnym żywieniu osób zdrowych

 

I ETAP – KONSULTACJA DIETETYCZNA

 

W trakcie pierwszej wizyty zostanie przeprowadzone badanie analizy składu ciała. Jest to badanie nieinwazyjne, bezbolesne, które można powtarzać wielokrotnie. Dzięki niemu można określić zawartość w organizmie takich parametrów jak:

– masę mięśni szkieletowych;

– masę tkanki tłuszczowej;

– zawartość wody w organizmie;

– zawartość tłuszczu trzewnego.

Następnie zostanie przeprowadzony wywiad żywieniowy na podstawie, którego opierać będzie się dalsza edukacja i poradnictwo żywieniowe. Dodatkowo dietetyk może przygotować indywidualny jadłospis dostosowany do stylu życia oraz preferencji żywieniowych pacjenta.

 

Co zabrać na pierwsza wizytę?

– wyniki ostatnich badań (morfologia, mocz, OB) – w celu lepszego opracowania planu działania i dostosowaniu zaleceń do aktualnego stanu zdrowia- mile widziane

Pamiętaj aby przed pierwsza wizytą wypełnić i przesłać ankietę dietetyczną z dzienniczkiem żywieniowym, dokumenty znajdziesz na dole strony.

II ETAP – WIZYTA KONTROLNA

Aby kontrolować postępy dietoterapii, niezbędna jest wizyta kontrolna, na której przeprowadzana będzie ponowna analiza składu ciała. W czasie ok. 30 min rozmowy zostaną przeanalizowane postępy pacjenta, problemy, które pacjent napotkał w pracy nad zmianą nawyków żywieniowych oraz wprowadzone ewentualne modyfikacje zaleceń.

 

Jak się przygotować do analizy składu ciała?
– Na badanie pacjent powinien zgłosić się wypoczęty. Należy zrezygnować z intensywnej aktywności fizycznej na dobę przed pomiarem.

– Najlepiej zachować 3 h przerwę między badaniem a spożywaniem posiłków.

– W ciągu doby poprzedzającej badanie nie należy pić alkoholu ani płynów zawierających kofeinę (kawa, mocna herbata, napoje energetyzujące).

– Analiza składu ciała zostanie przeprowadzona na bosych stopach. Nie należy natłuszczać stóp bezpośrednio przed pomiarem.
– Przed pomiarem należy zdjąć metalowe przedmioty np. biżuterię.

Przeciwskazania do badania: ciąża, rozrusznik serca, epilepsja.

 

NASZ ZESPÓŁ

Mgr inż. Paulina Żmuda

Jestem absolwentką kierunku dietetyka na Uniwersytecie Rolniczym w Krakowie. Doświadczenie zawodowe zdobywałam odbywając liczne praktyki oraz staż zawodowy. Aktualnie pracuję zarówno z osobami dorosłymi, jak i z dziećmi. W pracy przede wszystkim stawiam na indywidualne, holistyczne podejście do pacjenta. Moją zasadą jest docenianie, a nie ocenianie. Nie jestem po to, aby wytykać błędy, ale po to, aby motywować i cieszyć się z Państwem z każdej, nawet najmniejszej zmiany. Moi pacjenci to zarówno osoby zdrowe- borykające się jedynie z nadmierną masą ciała, jak i takie, które muszą zmienić nawyki żywieniowe ze względu na jednostki chorobowe. Bardzo duży nacisk stawiam na edukację żywieniową tak, aby po zakończonej współpracy byli Państwo gotowi sami odnaleźć się w dietetycznym świecie😊.

Cały czas dokształcam się uczestnicząc konferencjach naukowych, szkoleniach i kursach min. „dietoterapia pacjentów onkologicznych”, „dietoterapia w cukrzycy typ 2”, „dietoterapia w insulinooporności”, „psychodietetyka”, „dietoterapia w zaburzeniach hormonalnych i metabolicznych”, „żywienie kobiet ciężarnych”. Serdecznie zapraszam do współpracy!

 

Mgr inż. Agnieszka Sroka

Jestem absolwentką dietetyki na Uniwersytecie Rolniczym w Krakowie. Doświadczenie zawodowe zdobyłam, odbywając liczne praktyki w poradni leczenia otyłości, na oddziałach klinicznych oraz zakładach żywienia zbiorowego. Jestem autorką badania naukowego: „Wpływ diety, nawodnienia i suplementacji na wyniki e-sportowców”, którego celem była analiza i ocena zachowań żywieniowych oraz ułożenie indywidualnych zaleceń dietetycznych dla 250 zawodowych graczy komputerowych biorących udział w projekcie ARRMY.

Stale rozwijam swoje kompetencje zawodowe poprzez udział w licznych szkoleniach, kursach i konferencjach naukowych.

Aktualnie pracuje zarówno z osobami zdrowymi, jak i chorymi. Zaplanowana przeze mnie dietoterapia, u osób chorych, wspomaga proces leczenia, zwiększa jego skuteczność  i  hamuje proces postępowania choroby, a osobom zdrowym pomaga wykształcić właściwe nawyki żywieniowe i osiągnąć wymarzoną sylwetkę. W pracy z pacjentem najważniejsza jest dla mnie edukacja żywieniowa oraz indywidualne dopasowanie zaleceń i planu dietetycznego.

Rejestracja

Rejestracja na wizytę pod numerem 12 42 87 302
Budynek numer 16