Prawidłowe odżywianie jest bardzo ważnym elementem procesu zdrowienia, dlatego u każdego Pacjenta przebywającego w oddziale lekarz zaleca odpowiednią dietę, stosowną do wieku i stanu zdrowia. Zdajemy sobie sprawę, że jej przestrzeganie w warunkach szpitalnych nie jest rzeczą łatwą. W związku z ogólnym złym samopoczucie psychofizycznym spowodowanym chorobą, odmiennymi nawykami związanymi z kulturą spożywania posiłków, niemożnością jedzenia „tego na co ma się ochotę”, i wieloma innymi przyczynami pacjenci często korzystają z posiłków domowych. Przynoszenie posiłków domowych nie jest zakazane. Jednak ich wprowadzanie do diety szpitalnej może stać się przyczyną wielu nieprzyjemnych następstw. Dlatego w tej sprawie prosimy o skonsultowanie się z lekarzem prowadzącym lub pielęgniarką dyżurną.
Pacjenci przebywający w oddziałach szpitalnych otrzymują 3 posiłki dziennie. Na każdym z oddziałów znajdują się kuchenki mikrofalowe do podgrzewania posiłków, czajniki elektryczne oraz lodówki dla chorych przeznaczone do przechowywania żywności.
Posiłki wydawane są i spożywane w pomieszczeniach wyznaczonych do tego celu lub w salach chorych. Pacjentom, którzy z różnych względów wymagają pomocy w spożywaniu posiłków asystują pielęgniarki. Udział w karmieniu mogą brać również bliscy chorego.