Z inicjatywy związków zawodowych, Rady Pracowniczej przy pełnej aprobacie Dyrektora, w dniu 22 marca br. odbył się w naszym szpitalu pierwszy „Konkurs Szarlotki”

Jednym z najbardziej charakterystycznych, polskich owoców są jabłka. Używane są w kuchni bardzo często, ale najczęściej chyba w formie ciasta. Szarlotka jest wyrobem cukierniczym pochodzącym z Francji. Jej „wynalezienie” przypisywane jest Carême’owi. Nazwa prawdopodobnie wzięła się od imienia księżnej Charlotty – szwagierki cara Aleksandra I, dla którego podobno ciasto zostało wymyślone Tradycyjnie składa się ona z kruchego lub półkruchego ciasta i owoców. Z czasem jej forma ewoluowała. Może być z cynamonem, wiórkami kokosowymi, z bitą pianą, polewą, pudrową posypką lub kruszonką, może być na cieście kruchym lub drożdżowym.

W konkursie mogli brać udział wszyscy pracownicy, należało tylko samodzielnie przyrządzić pyszne ciasto z jabłkami i gotowe. Zaprezentować je w ciekawy sposób oraz poddać ocenie. Szarlotki oceniali przybyli pracownicy oczywiście po degustacji, oddając swój głos 5 pkt. na najlepszą, następnie 3 i 1 punkt.

Do konkursu zgłoszono 11 szarlotek. Wszystkie szarlotki były pyszne. Kolejny raz okazało się, że nasi pracownicy mają oprócz zdolności zawodowych, również inne ukryte dotychczas talenty, które zostały odkryte. Najlepszy smak został nagrodzony.

Zwycięzcy to:

  • I miejsce Pani Bożena Cieśla – pielęgniarka z Oddziału Rehabilitacji;
  • II miejsce Pani Joanna Kujawa – fizjoterapeuta z Działu Fizjoterapii;
  • III miejsce Pani Jolanta Bizoń – opiekun medyczny z Oddziału Chirurgii Urazowej, Ortopedii i Rehabilitacji.

Oprócz nagród indywidualnych, wszystkie komórki organizacyjne z których pracownicy brali udział w konkursie otrzymały nagrodę – drobny sprzęt stanowiący wyposażenie pokoi socjalnych.

Wszyscy mamy nadzieję, że za rok spotkamy się ponownie na degustacji szarlotek.